Tsjernobylfortellinger

Grensesprengende teater som berører, provoserer og underholder

Grensesprengende teater som berører, provoserer og underholder

2. februar

Forestilling

Det er snart 30 år siden Tsjernobylulykken. Trøndelag ble hardt rammet av det radioaktive nedfallet. Og vi blir fremdeles rammet; senest i høst kom nyheter om at sau og rein må fores nedfor å hindre for store konsentrasjoner av radioaktivitet. Likevel er 19 nye atomkraftverk under oppføring, og vi finner 195 operative atomkraftverk bare i Europa.

Med utgangspunkt i verdalingen Ingrid Storholmens kritikerroste og prisnominerte bok Tsjernobylfortellinger skaper regissør Birgitte Fjeld Bjørsvik en viktig, vakker og voldsom forestilling om en av menneskehetens største trusler. Forestillingen tar for seg enkeltmenneskenes skjebner. Hvordan de håndterer livet etter katastrofens herjinger står i grell kontrast til det store politiske spillet rundt atomkraft.

Midt under utviklingen av tekstmanuset for forestillingen skjedde atmokraftulykken i Fukushima i Japan. Den aktualiserte temaet ytterligere og er innlemmet i prosjektet. Ulykken i Fukushima viser oss at de negative sidene med atomkraft ikke kan overses. I Fukushima er både land og hav ødelagt, og japanerne har egne geigertellere når de går i butikken.

Tsjernobylfortellinger en visuell og fysisk oppsetning som angår oss alle. Det skapes et univers som kan beskrives som eventyraktig, grotesk og surrealistisk. Teksten løftes fram gjennom aktiv bruk av lys, lyd og virkningsfulle video- og bildeprojeksjoner. Nord-Trøndelag Teater lover deg en stor scenekunstopplevelse som beveger og berører, provoserer og underholder – med lokal forankring og et globalt politisk innhold.

Forfatter og dramatisering: Ingrid Storholmen
Regikonsept og dramatisering: Birgitte Fjeld Bjørsvik
Scenografi og kostymedesign: Stephan Østensen
Komponist: Øystein Elle
Videodesign/bilde: Jonas Rein Seehuus
Lysdesigner: Eivind Myren
Maske: Maren Togstad
Rekvisitør: Marie Steen Löwendahl
Kostymemaker: Berit Haltvik With
Butho: Temmetsu
Med: Odille Blehr
Gisle Hass
Hanne Brincker
Jørn-Bjørn Fuller Gee