Cora og friheten

Hva skjer når Sara Fabricius møter sitt forfatterpseudonym Cora Sandel og sin romanfigur Alberte i døren?

Hva skjer når Sara Fabricius møter sitt forfatterpseudonym Cora Sandel og sin romanfigur Alberte i døren?

16. april - 3. mai

Forestilling

Cora Sandels romantrilogi om Alberte er et av de største kvinneportrettene i nordisk litteraturhistorie. Cora Sandels egentlige navn var Sara Fabricius, og hun levde et liv som på mange punkter sammenfalt med sin romanfigurs.

I likhet med Alberte, var Sara Fabricius en blyg, ung kvinne tidlig på 1900-tallet, oppvokst i Tromsø. Som Alberte, klarte heller ikke Sara å leve opp til morens og samfunnets forventninger om å gifte seg trygt og rikt, men valgte i stedet å følge drømmen og reise til Paris. Der trosset hun i femten år knugende ensomhet, avvisning fra familien og ekstrem fattigdom for å realisere seg selv som kunstner og menneske. 46 år gammel flytter Sara tilbake til Skandinavia og utgir sin første bok om Alberte under pseudonymet Cora Sandel.

Selv om forfatteren nektet for at trilogien om den blyge og frihetssøkende Alberte er selvbiografisk, er parallellene mellom romankarakteren og forfatterens liv påfallende. Mange velger derfor å se forfatterens liv som integrert i fiksjonen hun laget.

I ”Cora og friheten” møter Sara, Cora og Alberte hverandre. De snakker, kommenterer sine liv og utfordrer hverandre. Var friheten verdt ofrene? Hva er fiksjon og hva er levd liv? Hvem er Cora Sandel? Forestillingen baserer seg på de få biografiene og intervjuene som finnes med Sandel, og trilogien om Alberte.

«Det blir eit interessant metateater når Alberte alt frå starten gjer opprør mot forfattaren som har latt henne gå femten år og vansmekte i Paris.»

Amund Grimstad/Klassekampen

Av: Jorun Thørring
Regi: Rita Abrahamsen
Scenografi og kostymer: Åse Hegrenes
Lysdesign: Geir Ola Brattaker
Foto: Øystein Eugene Hermstad
Med: Janna Kokkin
Wenche Strømdahl
Liv Hege Nylund