Symfoniorkester til alle grunnskoleelevene i Nord-Trøndelag

Stort samarbeid

Sammen med Rikskonsertene/Kulturtanken, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Musikk i Nord-Trøndelag sørger vi for at over 17000 nord-trønderske grunnskoleelever høsten 2017 skal få oppleve et spesialskrevet symfonisk verk, der de bor. Komponisten, Tormod Tvete Vik, har ennå ikke skrevet en tone, men har planene klare: - Det er viktig med en ramme både av nåtid og fortid for forestillingen, og det å vise fram orkesteret som organisme. Målet vårt er å holde på barnas oppmerksomhet og å få dem fascinert. 

Orkesteret som skal turnere i hele fylket består av 20 musikere, og to skuespillere. De skal besøke 11 spillesteder og spille mer enn 50 konserter. I tillegg til skolekonsertene vil det bli spilt 7 åpne konserter. Et lignende prosjekt har aldri blitt gjort før i Norge.    

Tanken bak

Å jevne ut forskjeller har vært et mål fylkesrådet i Nord-Trøndelag har jobbet med i flere år. Fylkesråd for utdanning og kultur, May Britt Lagesen, sier denne måten å tenke på er grunnen til prosjektet som nå er i gang: - Prosjektet er viktig i et distriktsutviklingsperspektiv. Til vanlig er symfonisk musikk noe som foregår i de største byene. Det krever både tid og penger om du bor på Kolvereid og vil oppleve en orkesterkonsert i Trondheim. Jeg tenker det er viktig for sjølforståelsen til distriktskommunene å vise at vi kan høvle ned tersklene for deltakelse, enten de er geografisk, økonomisk, eller kulturelt funderte. 

 

Å se og føle orkesteret

Konsertsjef Scott Rogers i Rikskonsertene/Kulturtanken gleder seg til å vise barn hva et symfoniorkester er: - Alle barn vokser opp med orkestermusikk. Svulstige symfoniske klager er en del av dataspill og alle storfilmer; Ringenes Herre, Harry Potter, Star Wars osv. Dagens unger har vokst opp med orkestermusikken, men de vet ikke at det kommer fra et orkester. Vi er glade for å kunne gi levende og relevante opplevelser med orkestermusikk til barn på steder langt fra etablerte orkestre - slik at de virkelig kan føle orkesteropplevelsen på kroppen.