Skuespiller Tore B. Granås fra Verdal er en av syv skuespillere som står på Riksteatrets scene i kveld. Litteraturklassikeren Fuglane av Tarjei Vesaas er gjort om til liv på teaterscenen.

Fuglane er dramatisert og filmatisert en rekke ganger, både i Norge og utlandet. Fortellingen gir en uvanlig sterk skildring av et menneskes indre liv og tankeverden. I kveld er det premiere på Riksteatretss scene i Nydalen i Oslo, og denne gangen lover Riksteatret at Vesaas’ mesterverk presenteres i en helt ny versjon.

- Boka er en ting, teater noe annet. Den som har lest boka blir beriket, for den som ikke har lest boka er det en helt ny opplevelse, sier regissør Lasse Kolsrud fra Riksteatret.

I åtte uker har Kolsrud og det kunstneriske teamet jobbet fram forestillingen som har premiere i dag før den sendes ut på en landsdekkende turné. I Trøndelag er det Oppdal, Melhus, Røros, Stjørdal og Verdal som får besøk av Riksteatret.


Fuglane Rt 05301

Fra Verdal til Nydalen


Skuespiller Tore B. Granås jobber til vanlig på Turnéteatret i Trøndelag i Verdal, men har i en periode vært hos Riksteatret som har base i Nydalen i Oslo.

Fuglane handler om Mattis spilt av Tom Styve. Mattis lever sammen med søsteren Hege spilt av Ingvild Holte Bygdnes. Men en dag kommer tømmerhoggeren Jørgen, og ingenting blir som før. Granås spiller Jørgen i Fuglane.

- Det har vært en usedvanlig hyggelig prøveperiode med god ledelse og en kjempefin gjeng, og jeg gleder meg til å spille på ulike steder over hele landet, sier Granås

I Trøndelag er det Oppdal, Melhus, Røros, Stjørdal og Verdal som får besøk av Riksteatret.

Kunstnerisk samarbeid

Fuglane er et av to samarbeid Riksteatret gjør med Turnéteatret i Trøndelag i år.

- Turnéteatret i Trøndelag er en viktig samarbeidspartner for oss. I år samarbeider vi om både Fuglane og Helt hekta! som vi ser fram til å sende ut på vegen over hele landet, sier teatersjef Tom Remlov ved Riksteatret.

Teatersjef Nora Evensen skal være til stede på premieren hos Riksteatret i kveld, og er spent.

- Jeg gleder meg til å se denne forestillingen. Fuglane av Vesaas er en historie som har berørt meg, og det er et sterkt kunstnerisk team bak forestillingen. Samarbeidet med Riksteatret er verdifullt for oss, sier Evensen.

Turnéteatret får besøk av Fuglane 30.mars.

Mer om forestillingen og billetter finner du her.

BILDE: PREMIERE I KVELD. Skuespiller Tore B. Granås fra Verdal (til høyre i bildet) spiller Jørgen i Tarjei Vesaas sin klassiker Fuglane. Riksteatret har produsert Fuglane i samarbeid med Turnéteatret i Trøndelag. Forestillingen handler om hovedpersonen Mattis. Tom Styve (til venstre i bildet) spiller hovedrollen Mattis. Mattis bor sammen med sin søster Hege, som spilles av Ingvild Holte Bygdnes (I midten av bildet).

Fuglane har premiere på Riksteatret i Nydalen i Oslo i kveld, før forestillingen sendes ut på turné over hele landet.

I Trøndelag er det Oppdal, Melhus, Røros, Stjørdal og Verdal som får besøk.

(FOTO: Erik Berg)