Marja Lisa Thomasson har selv vokst opp på internat. Nå spiller hun Anna på seks år, som må forlate tjidtjie/mamma for å lære seg samisk

URPREMIERE UNDER OLAVSFESTDAGENE I TRONDHEIM 29.JULI

Skuespiller Marja Lisa har gått på det sørsamiske internatet i Snåsa, og er i ferd med å fullføre skuespillerutdanningen ved Nord universitet. 

I Olavshallen den 29. juli under årets Olavsfestdager skal Marja Lisa spille både lille og store "Anna". Det er urpremiere på forestillingen Tjidtjie, som betyr mamma. 

Les mer om forestillingen og kjøp billett her: Tjidtjie - mamma. Premiere 29.juli i Trondheim

"Anna" er seks år, og en av de mange sørsamiske barna som blir sendt hjemmefra for å berge det utdøende språket og å gjenreise den sørsamiske kulturen helt fram til 90-tallet. 

- Å bo på internatet er en helt annen opplevelse enn å bo hjemme med to foreldre. Hun må forholde seg til mange barn og mange voksne, og samtidig føle seg alene, sier Marja Lisa, til Trønder-Avisa.

En litt ukjent historie om den samiske kulturen blir belyst gjennom Tjidtjie, som er skrevet og regissert av Ane Aass. Produksjonen er et samarbeid mellom Rohde & Aass Produksjoner, Åarjelhsaemien Teatere og Turneteateret i Trøndelag. Tjidtjie er basert på intervju med barn som har vokst opp på internat og deres foreldre.

"Her gikk hun inn i en kultur hun ikke kjente, med sitt norske blikk. Hun intervjuet sørsamer som hadde bodd på sameinternat og gått på sørsamisk skole på slutten av nittitallet, og hun snakket med foreldre som hadde sendt dem." Journalist Guri Hjulstad, Trønder-Avisa

Fornorskningen av samene begynner å bli godt dokumentert. Der samiske barn ble fra slutten av 1800-tallet tvangssendt på internat for å lære seg norsk. Les mer om fornorskningen av samene i denne NRK-dokumentaren.

Vennskap og forelskelse

- Jeg vet ikke om man ofrer barna. Husk at de sørsamiske barna bor spredt. Internat er en måte å få samlet barna på, slik at de kan føle fellesskap. Historiene til internatbarna handler ofte om kontrasten mellom hjemmet og internatet, om hierarki, mobbing og savn etter foreldrene, men også om samhold og tilhørighet, sier Ane Aass. Det er nettopp denne dobbeltheten Tjidtjie handler om. Om vennskap og forelskelse, om stolthet over å tilhøre et unikt folkeslag, men også om å savne mammaen sin, sier Ane Aass, til Trønder-Avisa.