- Det kunne vært bedre akustikk her. Men jeg er ingen jåle på akkurat det.

Torgny Amdam sitter i en garderobe på det nye teaterhuset i Verdal og produserer teatermusikk.

Amdam2

Hele uka har Amdam vært i Verdal for å produsere teatermusikk. Fredag reiste han hjem til Oslo, og lørdag blir han å se på tv som en av dommerne i Stjernekamp på NRK. 

Mange kjenner Amdam som frontfigur i rockebandet Amulet, men nå er han musikkprodusent for Turnéteatret i Trøndelag sin største produksjon Kunst. 

 - Kunst går rett inn i kjernen på hvordan vi opplever og tenker rundt kunst og det å bruke penger på kunst. Stykket handler om smak, vennskap og forståelsen av seg selv i verden. 

Sterkt team med dyktige kunstnere

 - Kunst er en forestilling alle kan kjenne seg igjen i. Vi har samla et sterkt team med dyktige kunstnere både på og rundt scenen. Jeg tror dette vil gi oss en fantastisk start på hovedscenen i det nye teaterhuset på Verdal, før vi reiser på turné over hele Nord-Trøndelag, men spesielt i Namdalen har vi mange forestillinger både på Leka og i Lierne, Grong og Røyrvik, sier teatersjef Nora Evensen i Turnéteatret i Trøndelag, tidligere Nord-Trøndelag Teater.

Hele Trøndelag sitt teater

Teatret har fått et nytt hus midt i Verdal sentrum. Der skal de produsere teaterforestillinger som skal ut på vegen over hele Trøndelag. Namdalen vil i høst få besøk av både stykket Kunst, men også Duun-dramaet På Tvert med Evy Kasseth Røsten og Paul-Ottar Haga som skuespillere. I tillegg vil teatret sende familieforestillingen Garage ut på turné.

 - Vi ser virkelig fram til å komme i gang med teaterhøsten, og offisiell åpning av teaterhuset den 9.september med premierer og folkefest vil bli et høydepunkt og en ny epoke for turnéteatret, sier teatersjefen. 

Suksesssamarbeid med Amdam

Torgny Amdam og regissør Maren E. Bjørseth har tidligere samarbeidet med stor suksess. Forestillingen ”Tvillingenes dagbok” på Trøndelag Teater fikk terningkast seks av Adresseavisen i fjor høst.

- Jeg har produsert en del til teater og film i det siste. Det siste er filmen Thelma av Joachim Trier, som hadde premiere under Haugesund filmfestival i år og som kommer på kino den 15. September, sier Torgny. 

Det har alltid vært mye musikk i livet til Amdam. Men han ser på seg selv først og fremst som en rock n roller, selv om han både er komponist, medieviter og låtskriver.

- Jeg har alltid vært et musikkmenneske. Begynte i Kjelsås strykeorkester da jeg var 6 år. Når jeg var 14 år ble jeg vært en frontfigur rockeband og punkeband, og jeg var på min første europaturné når jeg var 18, sier Amdam. 

Garderoben på teaterhuset i Verdal er uferdig, men fungerer greit som musikkstudio for Amdam. Han er ikke fin på det. 

Teaterhuset til 100 millioner er nytt og skal åpnes offisielt den 9.september. Med stykket Kunst og Garage som åpningsforestillinger. Rockemusikeren ser ikke på teatermusikk som noe spesielt, han er vant med å jobbe med mange forskjellige uttrykk.

- Det å jobbe med rockemusikk er liksom fire mennesker som står i rommet og spiller sammen. Her jobber jeg med forskjellige lyder. Jeg syr det sammen med et program, så blir det lyder og uttrykk.

For ti år siden på Øyafestivalen hadde Amulet sin siste konsert. Nå er Amdam først og fremst en soloartist.

Den siste skiva til Amdam heter ”Cut and Run” og kom ut i mai. 8.september skal han spille på Ultimafestivalen i Oslo. Der har han med seg kunstner Willibald Storn, som har illustrert coveret til den nye skiva, så det blir en slags konsert med kunstperformance.

Tekst og foto: Silje Kolaas

Amdam3