Garage byr på overraskelser utenom det vanlige. (Foto: Harald Øren)Garage byr på overraskelser utenom det vanlige. (Foto: Harald Øren)

Humor, en høne, vennskap og motorer

Advarsel! Å kjøpe samtidskunst til flere hundre tusen kroner, kan sette de beste vennskap på prøve. Hva ville du ha sagt hvis din beste venn kjøper et hvitt maleri til en kostnad på en årslønn?

- Kunst er den største produksjonen vi skal gjøre i år. En herlig komedie, som handler om tre kamerater og et maleri, sier teatersjef Nora Evensen.

Suksessforestillingen har gått sin seiersgang verden over siden urpremieren i 1994. Den har hatt lange spilleperioder på både Broadway og West End. Kunst tar for seg både vennespørsmål og kunstdebatt.

Etter premieren i Verdal den 9. september spilles Kunst på hele 17 forskjellige steder. Fra Leka i nord til Trondheim i sør. 

Heddanominert regissør

De tre kameratene spilles av Terje Ranes, kjent fra Sommerbåten og Linn Skåber sin serie ”Best før” på TV2, Hans Petter Nilsen fra Trøndelag teater og teatrets egen skuespiller Tore B. Granås.

Kunst er skrevet av Yasmina Reza, som har vunnet en rekke priser for stykket. Regissør er Maren Elisabeth Bjørseth fra Stjørdal, som ble nominert til Heddaprisen i 2016 for beste regi på ”Romeo og Julie” av William Shakespeare på Det Norske Teatret. Bjørseth var sist tilknyttet teatret i 2015 med kritiker- og publikumssuksessen Folkehelsa.

 Folkefest og åpning av teaterhus

- Premieren spilles på åpningsdagen av det nye teaterhuset vårt den 9.september i Verdal. Vi skal ha folkefest både inne og ute, og vi slår også til med verdenspremiere på forestillingen Garage, sier teatersjefen.

 To menn, en oransje snøfresmotor og ei høne

-  Garage er en grensesprengende forestilling og et samarbeid med Cirka Teater i Trondheim. Stykket handler om maskiner, mekanikk, to menn og ei høne, sier teatersjef Nora Evensen.

Scenen vil bli fylt av motorer og mekaniske installasjoner, og er en idé av skuespiller og scenograf Gilles Berger fra Cirka Teater. På scenen møter vi nevnte Gilles Berger i samspill med Paal Viken Bakke. De sveiver i gang motorer, og handlingen har sitt utspring rundt det ene egget, som er det eneste de kan spise i løpet av dagen, og hvordan de kan tilberede dette med alle de mekaniske installasjonene. Regissør er Espen Dekko, og stykket sendes rundt på skoleturné gjennom den kulturelle skolesekken.

 - Vi hadde lyst til å sprenge noen grenser for hva vi kan putte i en gymsal rundt om på skolene, sier daglig leder og produsent Monica Stendahl Rokne i Cirka teater. 

Hun gleder seg til å fylle fylkets skoler med maskiner og motorer, og mener stykket er en viktig kommentar til den digitale og stillesittende livet vi lever.

Musikken til Garage er laget av samtidskomponist Martin Smidt, og skal spilles 26 ganger både i gymsaler, kulturhus og samfunnshus over hele Nord-Trøndelag. 

 ”Du sa, at æ sa”

- Det er ikke ofte det sendes et helt orkester på turné, sier teatersjef Nora Evensen.

Men i høst blir det verdenspremiere på orkesterfortellingen som har fått navnet ” Du sa, at æ sa.”

Sammen med Musikk i Nord-Trøndelag, Kulturtanken og Nord-Trøndelag fylkeskommune lager Turnéteatret i Trøndelag en orkesterfortelling med nykomponert musikk for barn og unge. Orkesteret består av 22 musikere med tilknytning til Trøndelag fra Ambulo Ensemble.

Musikken er skrevet av Tormod Tvete Vik og teksten er skrevet av Ståle Kvarme Tørring, som sammen med Mari Haugen Smistad spiller og synger.

 - Stykket handler om Mirja og Sturla. Når Mirja konfronterer Sturla med at han har sagt noe dumt, tvinges de to vennene til å diskutere vennskap og identitet. Mirja kommer fra et krigsrammet land, og en gammel melodi hjelper de to å berge vennskapet, kan teatersjefen røpe.

- Dette er et viktig samarbeid for oss, slik at vi kan være med på å skape ny musikk og teater til barn og unge, sier Evensen.

 Evy og Paul-Ottar i ny Duunsatsing

- Vi hadde stor suksess med ”Juvikfolke” av Olav Duun i 2015, sier teatersjefen, som ønsker å satse videre på Duun med hans litt mindre kjente bok ”På tvert.” Manus er skrevet av Otto Homlung.

Stykket spilles av det kjente trønderske skuespillerparet Paul-Ottar Haga og Evy Kasseth Røsten.

I ”På tvert” følger vi Danel. En ung mann som trosser et kraftig handikapp (den ene foten er på tvert, altså klumpfot) og et dømmende bygdedyr. Han lykkes med å skape sin egen framtid som handelsmann. Det eneste Danel ikke mestrer er kjærligheten og evnen til å elske. 

Dans, joik og musikk

- Dette er virkelig spennende teater om en viktig del av Norges historie. I stykket Tjidtjie møter vi en kvinne som forteller som sin oppvekst. Da hun måtte flytte på samisk internatskole som seksåring, og skilles fra sin mor, forteller Evensen. 

Regi og manus er ved Ane Aass, dramaturg er Rasmus Rohde og musikalsk konsulent er Frode Fjellheim. 

 Forestillingen skal ha urpremiere under Olavsfestdagene i Trondheim, og spilles gjennom den kulturelle skolesekken for elever på den videregående skole.

- Vi går inn i den mest spennende perioden til teatret noensinne. Vi skal lage folkefest under åpningen av teaterhuset i høst, og vi skal utvide turnévirksomheten til også å gjelde Sør-Trøndelag. Samtidig som vi skal få liv i huset her på Verdal. Det er bare å glede seg, sier teatersjef Nora Evensen. 

Av Silje Kolaas, markedsleder tlf. 99727874 

Foto: GT Nergaard, Espen Storhaug og Christian Skolmen