Gud smiler av Olav Duun får gode kritikker

På turné over hele Trøndelag nå


Ingen skriver om følelser så uovertruffent og med så stor dybde som Olav Duun.

Det gjør det lett for oss å identifisere oss med karakterene hans.

Treffer ungdommen

Dette skriver Amund Grimstad om regissør Otto Homlung etter å ha sett premieren 26.2.

"Slik har han skapt ei historie som er forbausande lett å kjenne seg att i, full av fine aforismar, språkblomster, kloke onelinerar og masse humor. Og ei forteljing som, sjølv om ho er ålmenn og omhandlar menneska på alle nivå i livet, treff spesielt godt hjå ungdommen. Det passar bra, for etter turné i Trøndelag skal framsyninga bli vist i Den kulturelle skolesekken." Amund Grimstad, Klassekampen

Her kan du se hvor vi spiller og kjøpe billetter.

I Gud smiler blir hovedpersonene stilt ovenfor umulige situasjoner og møter stadig motstand. Det som kjennetegner dem er at de står i kampen og lar seg ikke knekke av livet. Det er ungt og eksistensielt, det er nakent og nådeløst.

Trønder-Avisas anmelder skriver også godt om stykket, men har ikke like god sans for slutten.

"Forestillinga har humor, nærhet, dramatikk og musikalitet. Men slutten blir problematisk." Guri Hjulstad Trønder-Avisa

Unge talenter på scenen

På scenen møter vi Emilie Mordal og Kristoffer Hjulstad. Emilie Mordal er født og oppvokst i Klæbu og avslutter akkurat et engasjement ved Oslo Nye der hun har spilt hovedrollen som Selma i storsuksessen Snøfall. Det er første gang Emilie Mordal er tilknytta Turnéteatret. På scenen sammen med Emilie står Kristoffer Hjulstad, opprinnelig fra Harran og har gått på Nord Universitets skuespillerutdanning. Kristoffer har hatt flere roller på Turnéteatret, senest som Sigurd i Snøhula. Mange husker dessuten Kristoffer som Prins Filiokus i Rebella Hex eller som Ole i Reisen til Julestjernen.

"Hjulstad og Mordal spelar overtydande, og denne gongen har Homlung insistert på at det skal spelast på namdaling, ei utfordring dei to tek på strak arm. Hjulstad er den litt romantiske forteljaren, full av pågangsmot og energi, medan Mordal er langt meir leiken, kontrær og vanskeleg å forstå seg på. Saman gjer dei dette til ei vakker lita teateroppleving." Amund Grimstad, Klassekampen

Forestillingen har nykomponert musikk av Asgeir Skrove. Dramatisering og regi er ved Otto Homlung, en gigant innen norsk teater og tidligere teatersjef ved både Det Norske Teatret og Trøndelag Teater.

Gud smiler er produsert av Turnéteatret i Trøndelag.

Anmeldelse Gud Smiler Klassekampen Skjermbilde
Rebekka (Emilie Mordal) er både høyt og lavt under forestillingen Gud smiler av Olav Duun. Med enkel scenografi og nykomponert musikk av Asgeir Skrove blir forestillingen naken og nær. (Foto: Espen Storhaug)Rebekka (Emilie Mordal) er både høyt og lavt under forestillingen Gud smiler av Olav Duun. Med enkel scenografi og nykomponert musikk av Asgeir Skrove blir forestillingen naken og nær. (Foto: Espen Storhaug)

Olav Duuns bøker gis ut på nytt

Gud Smiler er blant de siste bøkene til Olav Duun og ble utgitt i 1935, tre år før Medmenneske og fire år før han døde. Forestillingen skiller seg dermed fra de to foregående forestillingene, På Tvert og Hilderøya, som har vært basert på tidlige bøker. Kulturrådet bevilget i 2018 midler til å gi ut enkelte av Duuns bøker på nytt. Juvikingar ble utgitt i desember 2018 (100 år etter Juvikfolke første gang ble trykket) og Gud Smiler er blant titlene som er aktuelle for utgivelse i 2019.

- Olav Dunn er av verdens fremste forfattere. Han er ikke dramatiker, men veldig velegnet for dramatisering. Det er så mye underfundig og svart humor hos Duun. Hver setning står som påler, sier regissør Otto Holmlung til Innherredsavisa.  (Foto: Nationalbiblioteket)- Olav Dunn er av verdens fremste forfattere. Han er ikke dramatiker, men veldig velegnet for dramatisering. Det er så mye underfundig og svart humor hos Duun. Hver setning står som påler, sier regissør Otto Holmlung til Innherredsavisa. (Foto: Nationalbiblioteket)