En absurd og poetisk forestilling om det essensielle i livet

To ord! Er en monolog skrevet av Fransk Philippe Dorin prisbelønt og markant samtidsdramatiker for barn og ungdom.

På scenen er det en kvinne, en stol, en veske. Opp av vesken sin tar hun ulike gjenstander, en etter en. En slags absurd og eksistensiell vareopptelling, som alltid starter med «Jeg liker… jeg». Hun "liker” vesken sin, fargen på vesken, tuben med krem, korken til tube med krem, og de 500 000 euro.

Det er noe befriende fandenivoldsk og rett-på-sak med hovedpersonen i stykket. En slags Bonnie fra «Bonnie and Clyde» eller Winnie fra «Deilige dager» av Beckett.

Litt etter litt, mens hennes vesken gradvis tømmes, blir publikum vitne til en absurd historie. Det er hele livet hennes som brettes ut foran oss. Innholdet er ikke stort, men det lille som finnes, er ikke et vakkert syn. Det er type gjenstander som hun tar ut fra vesken som litt etter litt skaper dramatisk spenning. En liten notisbok er verdt like mye som en purre eller en bunke med 500.000 euro. Og det er vi, tilskuere, som bygger tråden til denne jentens liv i hodene våre.

Philippe Dorins ord går som ofte til det essensielle i livet: å klare å spise, å klare å sove, å fylle sin ensomhet, å ikke glemme, å komme seg ut av problemer. Dorins univers har mye felles med Saglioccos scenisk språk. Den finurlige humoren og elementer av det poetisk-absurde, men teksten har også en dybde, et lag av mørkt alvor.

Forestillingen er produsert, med støtte fra Spenn, Fond for Lyd og Bilde, Fond For Utøvende Kunstnere, Telemark fylkeskommune og Porsgrunn kommune.

Gode anmeldelser

Scenekunst. Showbox festival 2018 KRITIKK10.12.2018 Chris Erichsen:

http://www.scenekunst.no/sak/gull-glitter-og-rosa-tyll/

«..I denne forestillingen er det som om Sagliocco tar hele skuespillerkunsten ned til sine grunnleggende bestanddeler. Stemmebruken, vekslingen mellom forsiktige og brå bevegelser, pauseringene mellom de repetitive presentasjonene, karakteriseringene og klassifiseringene av de ulike elementene i vesken vitner både om tilhørighet til en dypt rotfestet kunstnerisk tradisjon og vilje til fornyelse…»

Kamilia Mahmoud Hamdy Mohamed Ahmed elev i 1KDA på Porsgrunn v.g.s. Skrev etter å ha sett To ord med klassen sin:

«….Det fikk øynene mine opp for hvordan andre kan tenke. Og på at man kanskje noen ganger må forenkle ting for å kunne se hvor man skal gå videre, og hvordan man skal takle ting og komme seg videre. ..Det fikk meg til å tenke på medmennesker på en ny måte, og sette spørsmålstegn ved hvorfor folk tar de valgene de gjør. At ting kanskje ikke er så opplagt som man tror, og at alle bærer på sin egen, individuelle historie».

Philippe Dorin reaksjon på Kamilias tekst:

"I tidsånden til de sosial nettverk har vi en tendens til å nærme oss det som ligner på oss selv. Denne teksten fører oss til ting som overrasker og beveger oss. Det er det som er forskjellige/annerledes fra oss selv som gjør at vi vokser."

Magnus Børmark har komponert musikk, inspirert av rock univers og bygget en flott og kraftig lydbølger hvor skuespiller kan surfe på.

Sagliocco Ensemble

De siste 15 årene har Sagliocco Ensemble befestet sin posisjon som scenekunstleverandør for barn og unge, med sine poetiske, absurde og lekne forestillinger. Skuespiller og kunstnerisk ansvarlig Guandaline Sagliocco har gitt SE en gjenkjennbar signatur; en ekspressiv skuespillerstil som kjennetegnes av fysisk presisjon og humor. I 2017-2018 turnerer SE med «Art» trilogi, ensemblets arbeid med kunsten som fenomen: Forestillingen Scene!Art, som tar for seg teaterkunsten, den siste i en triologi med forløperne” Voff!Art”, om billedkunst og” Tone!Art” om musikk. Guandaline har motatt Gamlengs prisen fra Fond for utøvende kunstnerer i 2017 og Jervn prisen fra Scenekunstbruket i 2019.

Forestillingsdetaljer
Regi: Anne Mali Sæther
Komponist/musikk: Magnus Børmark
Lysdesign: Jean Vincent Kerebel
Forfatter/tekst: Phillipe Dorin
Oversetter fra fransk til norsk: Christine Amadou
Med:Guandaline Sagliocco