Frodig fortellerteater om lofotfiskerne

Om kystmiljø, mismot og sterke samhold

Fiskeren Kristaver Myran går til anskaffelse av "Kobben", til tross for at den har kantret flere ganger. På båten mønstrer et fattig, men livfullt mannskap. Sammen legger de ut på den lange ferden fra Fosen til Lofoten for å fiske skrei. I båten er også Kristavers sønn Lars, som er skårunge og aner lite om hva som venter ham på sjøen og i møte med hardbarka lofotfiskere. I fjæra står mor hans, Marja, og vinker motvillig farvel til gutten sin; hu e som ei høn som har klekt ut andunga og kakle og lokke te fånyttes fer å held dem bort frå vatnet.

Og i god driv med egen båt og mannskap seiler ungkaren Jakob Pinade med litjfoten til enda et eventyr som skal bringe både rikdom og dyrekjøpt livserfaring; han e storseglar, storfeskar og stordrekkar, og båten e både kjerring og hus og heim.

I denne forestillinga tar vi deg med på reisa til Lofoten, sammen med hverdagsmennesker som på hvert sitt vis kjempet for å holde liv i seg selv og familien sin. Tett fulgt av musikken gir Tore B. Granås stemmer til et rikt persongalleri i en ramsalt seilas som skal koste noen livet, og for andre gi ny mening til det livet de lever.

Bojer var internasjonalt anerkjent for sine rike folkelivsskildringer, og ble lest av et stort publikum i sin samtid. Gjennom hans rike og usentimentale fortellerstemme går han tett på enkeltmennesket, og skildrer med varme og stor menneskekunnskap. Han tar oss med både dit vi står aller mest alene i oss selv, og til det lune fellesskapet som bygges av nådeløs humor og felles skjebne.

Den siste viking av Johan Bojer ble utgitt i 1921. Romanen gir en mangfoldig skildring av et kystmiljø, hvor folket er avhengig av lofotfisket for å livberge seg. Handlingen i romanen bygger på blant annet det historiske slaget i Trollfjorden i 1890, mellom dampbåteierne og robåtfiskerne.

Johan Bojer - et rikt forfatterskap

Sløying

Johan Bojers forfatterskap er omfattende og allsidig. Til sammen skrev han over førti romaner, noveller, artikler og skuespill, to erindringsbøker og flere eventyrsamlinger.

Bojer er en av de norske forfatterne fra sin tid som ble mest lest i utlandet, og hans bøker ble utgitt i store opplag i hele Europa og i Amerika. Han bodde i Frankrike i mange år, men også i USA, Italia og Danmark.

Kaare Espoling Johnson - en folkekjær maler og grafiker

Famlien

Kaare Espolin Johnson vokste opp i Vadsø og Bodø, og fikk sin utdanning på Statens Kunst- og Håndverkskole i Oslo. Han er en av våre mest kjære malere og grafikere, og er kanskje særlig kjent for sine motiver fra Nord-Norge. Blant bøkene han illustrerte, var Den siste viking og Sigbjørn Hølmebakks Fimbulvinter.

En trygg ramme for gode opplevelser

Corona Virus 352Be7Abf9A69A4Afa6Acf78E1224035 4B6F8C0B3Ddb68538419B472112E5A22

Vi tar smittevern på det største alvor og følger myndighetenes anbefalinger.

Les mer om hvordan vi sammen kan skape en trygg ramme for gode opplevelser:

https://www.turneteatret.no/nyheter/trygg-teateropplevelse-om-smittevern

"Å lage godt teater er egentlig latterlig enkelt. Det skal ikke mer til enn en drivende god tekst, og en drivende god formidling av teksten."
Adresseavisen, Ole Jacob Hoel
"Tore B. Granås trollbind med forteljing om fiske, slit og lagnad."
Klassekampen, Amund Grimstad
Forestillingsdetaljer
Av: Johan Bojer
Dramatisering og regi: Nora Evensen
Musikk og piano: Knut Anders Vestad
Cello: Karoline Brevik
Med: Tore B. Granås
Illustrasjoner: Kaare Espolin Johnson