Vinner av Heddaprisen 2017 for beste barneforestilling

Om vennskap, mot og å ta igjen.


Om dagen er Rune Rune, en gutt som akkurat har mistet bestefaren sin, men om natten er han Brune - superhelten som ikke er redd for noen ting. Han lister seg ut og maler syklene til guttene som rev plankehytta. Etter hvert får han hjelp av vennene Atle og Åse. Men ikke nok med det; plutselig treffer han bestefar, som er død..

BRUNE er en forestilling om vennskap, mot og å ta igjen. Den handler også om savn, en bestefarsklokke som lever sitt eget liv, kampen for tilværelsen og om hvordan alt kan gå galt når superkreftene ikke strekker til.


Teater Joker og Akershus Teater har laget en forestilling om det å kjenne seg utenfor og det å ta igjen. Dette er historien om en liten gutt som takket være mye fantasi og mot klarer å ta et aktivt oppgjør mot sine motstandere. Runes oppgjør skjer på samme tid som han opplever sorg og savn etter sin bestefar. Det er som om fantasien hjelper Rune til å bearbeide både sorg og virkelighetens begrensninger.

Fantasi og virkelighet er flettet sammen på en naiv og raffinert måte


Historien om Rune er en herlig blanding av realisme og eventyr, lek og stor alvor, med temaer som sorg, mobbing, vennskap og hevn. Noe av Teater Jokers scenespråk, med bruk av seriemime, speiler det fellesskapet Rune opplever i møtet med sine venner; et vennskap som hjelper dem alle i kampen for rettferdighet. Seriemime er et fysisk scenespråk hvor skuespillerne skaper alt med armer, ben, hode, hjerte og stemmer. Formen i seg selv er poetisk, og skaper assosiasjoner og bilder som er drømmeaktige.

Fra litteraturpris til teaterpris


BRUNE er en dramatisering av Håkon Øverås sin roman med samme navn, som i 2014 fikk Nordisk Råds litteraturpris i klassen for barne- og ungdomslitteratur.

Forestillingen har spesialkomponert musikk av Raymond Enoksen og Geirmund Simonsen, som har skrevet musikk for Teater Joker i alle produksjoner de siste 10 årene.

BRUNE er produsert av Teater Joker og Akershus Teater.

Forestillingen varer i 60 minutter og passer for barn fra 6 år.

Forestillingen er støttet av Spenn, Norsk Komponistfond, FFUK, HIOA, Fond for Lyd & Bilde.

"Barneteater som tør å være alvorlig, og som stoler på at barna kan gjøre det samme. Svært vellykket oppsetning."
Lillian Bikset, Dagbladet
"Teater Joker har lykkes med å skape tidsriktig og urovekkende scenekunst. Barnas scenekunsthorisont trenger å utvides. Og det er nettopp det BRUNE gjør."
Ida Lou Larsen
Forestillingsdetaljer
Regi og dramatisering: Niels Peter Underland
Scenografi og kostymer: Gjermund Andresen
Musikk: Geirmund Simonsen
Raymond Enoksen
Dramaturg: Endre Sannes Hadland
Lysdesigner: Martin Myrvold
Rekvisitter: Gøril Rostad
Med: Knut Erik Engemoen/Jens Smith Wergeland
Jon Arne Arnseth
Stig Zeiner/Patrick Børjesson
Haakon Strøm/Gard Pedersen
Kari Ramnefjell
Produsent Teater Joker: Kari Ramnefjell
Produsent Akershus Teater:Sandra Sandbye