Skarp iakttagelesesevne. Stor språklig presisjon. Flere ganger prisbelønt.


Trude Marstein (f. 1973) er oppvokst i Tønsberg og bor nå i Oslo. Hun har grunnfag i pedagogikk, psykologi og litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo. Forfatterstudiet i Bø ved Høgskolen i Telemark fikk for alvor fart på skrivingen. I 1998 fikk Trude Marstein Tarjei Vesaas' debutantpris for prosasamlingen Sterk sult, plutselig kvalme. Senere har hun utgitt romaner, essays og en barnebok, og hun har mottatt flere priser for sitt forfatterskap.

Hun har i sine bøker lykkes i å avsløre spriket mellom den nærhet, omsorg og kjærlighet vi ønsker skal være mellom mennesker, og alle de trivielle, forbudte og gale følelsene som ligger under overflaten når mennesker møtes. For romanen Gjøre godt fikk hun Kritikerprisen 2006, og i talen til prisvinnerne sa kritikerlagets Margunn Vikingstad at: "Marsteins skarpe blikk og upretensiøse forteljarrøyst er en særskilt kvalitet i den allereie etablerte forfattarskapen hennar." og at: "Med Gjøre godt har Trude Marstein skapt stor forteljarkunst." Marsteins seneste roman Så mye hadde jeg har fått strålende mottakelse, og er nominert til blant annet Kritikerprisen, Brageprisen, Bokhandlerprisen, Ungdommens kritikerpris og P2-lytternes romanpris.

Så mye jeg hadde - nominert til både Brageprisen og Kritikerprisen

Saa Mye Hadde Jeg Productimage


Monika er 13 år og vet at alt hun opplever, en gang skal tilhøre en annen tid. Hun er 27 år og elskerinnen til en eldre professor. Hun er 37 år og bor sammen med Geir, de har fått Maiken, som suger rytmisk på smokken og har en stripe bar hud i bakhodet. Hun er 46 år, har et uthus fullt av kranglevorne høner og tenker at livet består av håpløse forsøk på sammenføyninger. Hun er 52 år og møter morens ansikt i speilet over grønnsaksdisken i dagligvarebutikken.

Så mye hadde jeg er en roman om den aldri hvilende lengselen etter et liv rikt på tilhørighet, lidenskap og mening – men også om følelsen av at alt glipper, at ingenting kan holdes fast, at man kanskje verken vil eller klarer å høre sammen med noen.

Trude Marstein ble nominert til både Brageprisen og Kritikerprisen 2018 for Så mye jeg hadde.

Bokbader: Forfatter Ingrid Storholmen

Ingrid 2 2019 Kayla

Ingrid Storholmen debuterte i 2001 med "Krypskyttarloven" og fikk stor oppmerksomhet både for denne og for sin neste samling "Skamtalen. Graceland" (2005). Hun utarbeidet "Skamtalen. Graceland" til en forestilling/performance i samarbeid med instruktør, musiker og scenograf. Hun har også skrevet "Sirispelet", en slags mediterende monolog. Hennes neste diktsamlinger er "Siriboka" (2007) og "Til kjærlighetens pris" (2011).

"Tsjernobylfortellinger" (2009), Storholmens første prosabok, fikk flotte kritikker, og hun ble nominert til Brageprisen, Kritikerprisen og den betydningsfulle IMPAC Dublin Literary Award 2015. Boken er oversatt til blant annet engelsk og hindi. "Tsjernobylfortellinger" ble satt opp som teaterforestilling ved Nord-Trøndelag Teater i 2015.

"Her lå Tirpitz" (2014) er forfatterens andre roman. Det tyske slagskipet Tirpitz lå lenge i Fættenfjorden, ikke langt fra der Storholmen vokste opp. Hver gang familien passerte stedet, sa de voksne: «Her lå Tirpitz.» Dette minnet ble utgangspunktet for boken, som fikk strålende mottakelse og er nominert til P2-lytternes romanpris.

For sitt samlede forfatterskap er Ingrid Storholmen blitt tildelt Bokhandlernes forfatterstipend 2010, Sultprisen 2010 og Tanums kvinnestipend 2011.