Snakker kvinner og menn forskjellige språk? Er kvinner mer indirekte i sitt språk? Finnes det egne kvinneord og egne mannsord? Og hva skjer med språket når kvinner og menn blir omtalt?

Vinner av Brageprisen 2018


Helene Uri er aktuell med boken "Hvem sa hva. Menn, kvinner og språk." I mange år har hun vært opptatt av språk og kjønn. Snakker kvinner og menn forskjellige språk? Er kvinner mer indirekte i sitt språk? Finnes det egne kvinneord og egne mannsord? Og hva skjer med språket når kvinner og menn blir omtalt?

I november vant Uri Brageprisen i kategorien sakprosa. Dette skriver Brageprisen selv om boka: Det er en ambisiøs bok, med et vell av overbevisende og nedslående fakta og morsomme anekdoter. Er språket og virkeligheten så skjev når det gjelder menn og kvinner? Helene Uri er en allsidig forfatter. Denne gangen briljerer hun på̊ sakprosafeltet med sin elegante kombinasjon av språklig fagkompetanse og evne til å spille på̊ alle tangenter –sakkunnskap, varm humor, spiss ironi og hjertelige og smertelige observasjoner. Alt formulert godt, i en stringent struktur. En språklig urkraft par excellence.

For ti år siden begynte hun å klippe ut artikler og legge dem i en blå mappe. Hun har også tjuvlyttet til samtaler på buss og på fest, hun har målt taletid og tellet nekrologer. Og hun har finkjemmet bøker og filmer på jakt etter hva vi sier, hvordan vi sier det, og hvem som sier hva.

Hvem sa hva? er en bok om hvordan språket speiler virkeligheten, men også om hvordan det former den: Forestillinger om kvinner og menn finnes overalt i språket vårt og forteller oss hva vi – mer eller mindre bevisst – tenker om hverandre og oss selv. I Helene Uris treffsikre, avslørende og morsomme bok vil leseren både kjenne seg igjen, og samtidig få nye erkjennelser og overraskelser.

Helene Uri har doktorgrad i språkvitenskap og arbeidet i tolv år ved Universitetet i Oslo før hun sa opp jobben for å begynne å skrive på heltid. Hun debuterte med romanen Dyp rød 315 i 2001, og utgir tillegg til sin skjønnlitterære produksjon en rekke fagbøker innen lingvistikk. Uri er oversatt/under oversettelse til flere språk, blant annet dansk, svensk, tysk, engelsk, fransk, spansk og japansk.

Bokbadet er et samarbeid mellom Verdal bibliotek og Turnéteatret i Trøndelag.

Badermester Hilde Gunn Slottemo

Hilde Gunn Slottemo

Hilde Gunn Slottemo bor i Verdal og er professor i historie ved Nord universitet. Spesialområdet er moderne, norsk historie.

Hun har jobbet mye med forskning, og gjennom årene skrevet en rekke bøker og artikler innenfor et bredt fagfelt. For tida skriver hun NTE og Nord-Trøndelags historie, ei bok som skal være ferdig til NTEs 100-årsjubileum i 2019.

De siste somrene har hun invitert til «Slottemo sommerkafé: prosa, pub og politikk» på familiens småbruk, og hun er fast skribent i VG og i Trønder-Avisa.